Пълнени чушки приготвени по рецепта на Алена
Продукти: 16 броя големи червени или зелени чушки, 700 гр свинска кайма, 1 ч.ч. ориз, 2 супени лъжици олио или зехтин, 1 с.л. червен пипер, подправки за кайма по желание / от готовите смлени български подправки за месо, които използвам и аз, като може да добавите и босилек и магданоз – пресен или сух/. Не слагам сол, ако използвам готовата подправка, защото тя е достатъчно солена.
Начин на приготвяне:
Запържвате каймата в мазнината, добавяте червения пипер и подправките, пържите още две-три минути и добавяте 2 ч.ч. вода, за да кипне с тях и да попие аромата им.
Винаги варя отделно ориза. След като го сварите, разбърквате каймата и ориза и отново връщате за 3 минути на котлона, като бъркате, докато и ориза попие аромата на каймата с подправките.
Почиствате чушките от дръжките и семето, измивате ги добре и пълните, като затваряте всяка чушка като поставите капаче от чушка или от домат. Подреждате ги в тавичка, сипвате вода, която да е наполовина на чушките и ги слагате във фурната предварително загрята на 200 градуса. Печете докато видите, че се е получила кафява коричка, но не бива да прегарят.
Сервирате топли със сос бешамел.
Моята рецепта за сос бешамел:
Продукти: 1 с.л. масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. брашно, 1 яйце, малко сол.
Начин на приготвяне:
Разтапяте маслото на горещ котлон, махате от котлона съда и добавяте предварително разтвореното в хладка вода брашно, връщате на котлона и разбърквате непрекъснато докато се получи гладка смес. Махате отново от котлона и добавяте яйцето, разбито и смесено с чашата прясно мляко и солта. Връщате за 2 минути на котлона и бъркате непрекъснато. Сосът е готов.